Važnost likova

Setite se vaše omiljene knjige. Zašto vam je baš ta omiljena? Da li je zaplet takav da ste frenetično okretali strane u iščekivanju šta će dalje biti? Da li je tema takva da vam je dotakla dušu? Da li su dijalozi britki i doprinose razvoju radnje?

I tema i zaplet i dijalozi su veoma biti elementi svakog romana, ali nisu jedini. Realno, da li biste čitali tu vašu omiljenu knjigu da se niste vezali za likove u njoj? Da li bi imala takav uticaj na vas kada biste čitali o jednodimenzionalnim likovima, za koje vas ništa ne veže, za koje vas nije briga šta će im se desiti?

Mislim da ne biste!

Likovi moraju da utiču na čitaoca, mora da ih zavoli ili zamrzi, mora da razvije neka osećanja prema njima. Da biste to postigli, prvo vi morate da ih volite ili mrzite, morate da ih dobro poznajete da biste ih prikazali i čitaocima. Čak i negativci utiču na čitaoce, samo na drugačiji način. Moraju da ih mrze, ali i da se povežu sa njima na nekom nivou, dakle morate ih očovečiti, jer to ih čini velikima. Svi vaši likovi moraju da imaju sopstvenu ličnost, vrline i mane, način govora, ponašanja ili oblačenja samo sebi svojstven. Moraju da se razlikuju međusobno, ali svi moraju da imaju prepoznatljive ljudske osobine.

Dajte svojim likovima kompleksnost, motivaciju, i vaši čitaoci će biti uvučeni u njihovu priču i neće moći da ispuste knjigu iz ruku. Moći će da predviđaju šta će se sledeće desiti jer će poznavati likove i imati osećaj o tome šta bi mogli ili ne da urade. Kada ih zavole, čitaće i dalje vaše priče, jer će ih zanimati šta im se događa.

Vaši likovi će vas takođe voditi kroz zaplet. Oni vam pomažu da smislite kuda će vas radnja dalje odvesti. Probaću da vam objasnim u nekoliko sledećih postova kako proces pisanja teče kod mene i kako vam likovi „sami“ kažu šta će dalje biti. Pod uslovom da ste ih dovoljno upoznali 🙂

Takođe ću vam dati savete kako da oblikujete svoje likove, od najmanjeg detalja koji će vam pomoći da predviđate šta će im se u budućnosti dešavati. Ako razumete svoje likove, proces pisanja postaje lakši, a ako ih zavolite, zavoleće ih i čitaoci!

Kreativno pisanje, Likovi, Spisateljski saveti

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*