Opisivanje likova – nije to samo boja kose i očiju

Kad god planiram nov tekst, osim što osmislim gde se dešava, moram da znam i ko su glavni i sporedni likovi. Ono što mi je u dramskom tekstu dosta važno jeste opis fizičkog izgleda, pošto kada se komad postavi na scenu, svi vide kako određeni lik izgleda. Važno je da opišem koje je starosti, kako je obučen i sl. da bih pomogla reditelju koji će to kasnije uvrstiti u predstavu.

Isto tako, i za roman ili pripovetku itekako je važan i fizički opis lika.

Glavni likovi treba da budu detaljno opisani. Pogotovo u određenim žanrovima, kao što je drama ili ljubavni roman jako je bitno da opišete kako lik izgleda, da bi ga čitaoci odmah od početka mogli zamisliti. To znači da i vi sami morate znati (tj. odrediti) koje su mu boje oči i kosa, koliko je visok, ima li neke neobične karakteristike – velik nos, duge trepavice, debele prste… Isto tako ako pišete fantastiku, pa vaši likovi nisu ljudska bića, morate ih dočarati vašim čitaocima. Kako bismo znali kako izgledaju dementori, goblini ili patuljci da nam ih J.K. Rowling nije detaljno opisala?

Sporedni likovi ne zahtevaju baš toliko detaljan opis, osim ako boja njegove kose i očiju nema posebnu važnost za zaplet. Inače, ne morate se baš udubljivati u opis. Probajte da budete kreativniji, pa se više od fizičkog izgleda bazirajte na temperamentu ili karakteru. Možda je nebitno za priču da komšija preko puta glavnog junaka ima crne oči, ali je jako bitno da je radoznao i da koristi svaku priliku da baci pogled preko ograde, ne bi li video šta se dešava.

Dajte svojim likovima neke osobenosti. Neka budu po nečemu jedinstveni. Može to da bude fizička karakteristika (kriv nos, klempave uši), verbalna (fraza koju često ponavlja, akcenat koji otkriva njegovo poreklo), psihološka karakteristika (agresivnost, stidljivost) ili neka radnja (gricka nokte, oblizuje usne). Ne morate te osobenosti pominjati svaki put kad se lik pojavi, ali oslonite se na njih kada gradite karakter tog lika.

Izgradnja lika će vam mnogo pomoći u zapletu, jer ćete se na njegove osobine oslanjati kada planirate radnju. Znaćete kako će odreagovati u određenoj situaciji, koji su mu ciljevi i ambicije, šta želi, kako će se ponašati u konfliktnim a kako u svakodnevnim situacijama. Sve te male stvari čine da vaši čitaoci bolje upoznaju likove, da ih zavole (ili zamrze) i da žele da čitaju o njihovim dogodovštinama.

Kreativno pisanje, Likovi, Spisateljski saveti

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*