Šbb-kbb ili 5-w

Pre nego što počnem o likovima, mali predah.

Pisaću vam o strukturi jednog književnog dela. Na engleskom je nazivaju 5W jer se zasniva na pet pitanja – what, who, when, where i why! Ili – šta, ko, kad, gde i zašto – škkgz :). Mene je podsetilo na čuvenu dečju emisiju iz osamdesetih – šbb-kbb – šta bi bilo kad bi bilo.

Da krenemo redom.

Prvo pitanje je ŠTA? Šta se desilo? Šta je zaplet vaše priče?

Ono što se događa naziva se radnja (ili zaplet) kako vam je draže. Zaplet je ono što čini priču. Ako se ništa ne dešava, nema ni priče. Važno je znati i šta je to što je bitno. Kada pravite zaplet, izdvojte bitne detalje. Nemojte se previše baviti nevažnim. Opisujte ono što treba, preskočite nebitno. Na šta treba obratiti pažnju? Do kraja romana mora da dođe do promene! Ako se ništa nije promenilo – džaba ste krečili.

Drugo pitanje je KO? Ko je učesnik vaše priče? Ko su vaši likovi?

Oni mogu da budu stvarni i izmišljeni. Čak iako su izmišljeni, verovatno se zasnivaju na nekoj stvarnoj osobi. Slušajte i gledajte ljude oko sebe. I pozajmljujte. Pozajmljujte od stvarnih ljudi, kombinujte više osoba. Nemojte kreirati jednodimenzionalne likove, dajte im stvarne osobine, navike, mane i vrline. I kroz dešavanja pokažite kakve su osobe. Imate jednog (i više) glavnih likova, fokusirajte se na njih, neka budu različiti. Sporedni likovi će se takođe pojavljivati, o njima ne morate detaljno, ali neka se iz njihovih dela vidi kakvi su.

Treće i četvrto pitanje su KAD i GDE? Znači, vreme i mesto radnje vašeg romana.

U zavisnosti od toga da li pišete fikciju, fantastiku ili opisujete stvarne događaje zavisi i vreme i mesto vašeg romana. On može da bude istorijski, da se dešava u prošlosti ili SF koji se dešava u budućnosti. Takođe i mesto je veoma bitno – da li je to vaš komšiluk, planeta izvan sunčevog sistema ili veliki grad koji ste videli samo na filmu. Bez obzira na to, morate učiniti da deluje stvarno. Kao i kod likova – slušajte, gledajte i pozajmljujte sa stvarnih mesta. I nemojte da pišete suvoparne opise. Dajte samo nekoliko detalja, nemojte biti detaljni da priča ne postane spora i dosadna. Kroz likove i događajte dajte čitaocu do znanja kad i gde se dešava zaplet vaše priče.

I peto, ali ne najmanje važno, pitanje je ZAŠTO? Zašto se nešto desilo i zašto vi baš o tome pišete?

To bi recimo bila tema vašeg romana. Morate čitaocima poslati poruku. Moraju da shvate zašto je taj konkretan događaj vama bio toliko važan da ste odvojili svoje vreme da pišete o njemu. Likovi su oni koji šalju poruku, nemojte je vi sami kao pisac nametati. Kroz reči i dela likova dajte do znanja čitaocima važnost poruke. Kao što sam rekla na početku, kod zapleta, ponoviću jer je važno – ako se ništa nije promenilo, sve vam džabe, bolje da niste ni pisali 🙂

To je sve o strukturi, za sad. Čitamo se u novembru u novoj temi – likovi!

Kako napisati knjigu, Kreativno pisanje, Spisateljski saveti

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*