„Tehnička“ uputstva

U sledećih nekoliko postova pisaću vam o dijalozima. Kao što već znate, pišem uglavnom dramske tekstove, što znači da su dijalozi moja uža specijalnost. Oni su kostur na kom počiva dramski tekst.

Danas ću se baviti samo „tehničkim“ delom pisanja dijaloga, a kasnije ću se pozabaviti i drugim aspektima.

U dramskom delu dijalog čini većinu teksta. Pravilo je da se prvo piše ime lika koji izgovara dati tekst. Ono treba da bude posebno naglašeno – VELIKIM SLOVIMA, podvučeno ili drugačijim fontom. U zagradi i obično italik (kosim slovima) se pišu didaskalije. To su uputstva glumcima, njima ćemo se detaljnije pozabaviti drugi put. Dakle, posle imena lika koji govori tekst ide dvotačka i zatim tekst koji izgovara. Nije teško ni komplikovano.

U proznim tekstovima druge vrste to nije tako. Postoji nešto što se zove upravni govor, sećate se toga iz škole, zar ne? Pravila zapisivanja upravnog govora važe kad pišete roman, priču, bajku, novelu… bilo koji prozni tekst.

Upravni govor je ono što nisam rekla ja, kao spisateljica, nego neko drugi – lik. To treba pri pisanju posebno izdvojiti, a to se vrši određenim znacima interpunkcije. Znaci kojima se obeležava, odnosno navodi upravni govor, jesu navodnici („  “) u srpskom jeziku na početku upravnog govora nalaze se otvoreni navodnici (oni su dole), a na kraju zatvoreni (koji su gore). Kao i u dramskom tekstu, ukoliko je pre upravnog govora rečeno ko govori, posle toga idu dve tačke.

Primeri:

Prvi način pisanja upravnog govora, kada prvo pišemo piščeve reči, a zatim upravni govor.

Mama mi reče: „Hajde, požuri!“

 

Drugi način je kada prvo navodimo upravni govor, a zatim piščeve reči.

„Hoćemo li u šetnju?“, upita Bojana.

 

I treći način je kada su piščeve reči umetnute između upravnog govora.

„Dobar dan“, pozdravi on učiteljicu, „izvinite što sam zakasnio.“

Možda vam se sve ovo čini nevažnim, ali grešite. Veoma je bitno pravilno koristiti interpunkciju, tako da čitalac tačno zna šta se dešava u vašoj priči, ko govori, kome i šta. Pravilnim korišćenjem interpunkcije izbeći ćete nejasne situacije.

To je sve za danas, i to je sve oko tehnike dijaloga, sledeće teme će biti zanimljivije, obećavam 🙂

Dijalog, Kreativno pisanje, Spisateljski saveti

One comment to „Tehnička“ uputstva

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*