Kako sprečiti odvlačenje pažnje

Teško je koncentrisati se na svoj kreativni rad. Lako se dešava da nam nešto odvuče pažnju i prepustimo se drugim aktivnostima. O odugovlačenju kao posledici sam već pisala. Sad ću se fokusirati na odvlačenje pažnje – šta je uzrokuje i kako da je se rešimo. Odvlačenje pažnje može da ima poguban uticaj na ono što radite i vašu odlučnost da završite.

Ponekad imam utisak da je moja koncentracija ograničena – imam je toliko koliko je imam tokom dana i kad je potrošim moram na neki način da je nadoknadim. Kao gorivo u rezervoaru.

Ako ostanem fokusirana na svoj rad i ne dozvolim ničemu da mi odvuče pažnju, onda ona može i duže da traje. Morate da imate kontrolu nad svojim okruženjem i da se držite rasporeda. Što više kontrole imate, to će vam manje misli lutati i bićete skoncentrisaniji.

Jedna od bitnih stvari kad pišete jeste pauza. Morate ponekad i da odmorite, da odete na pauzu. Ali pazite – to mora da bude pod vašim uslovima. Pauza pomaže da sve ostane pod kontrolom. Ako želite da pružite sebi neko zadovoljstvo tokom dana kad pišete to i treba da učinite, ali nemojte čekati da vas neko ili nešto ometa, sami odredite kada ćete na pauzu.

Recimo – isplanirajte u koliko sati ćete prestati da pišete i otići da vidite šta ima na fejsbuku ili pogledati jednu epizodu omiljene serije.

Ovako ćete se bolje osećati. Znaćete da je to vreme posvećeno nekoj drugoj aktivnosti, znaće tačno koliko vremena ćete joj posvetiti i nećete osećati krivicu što ste joj se prepustili. Samim tim ćete i ’napuniti rezervoar’ i biti spremni da nastavite sa pisanjem.

Nemojte dozvoliti da se pauza od petnaest minuta fejsbuka ili četrdeset minuta serije pretvori u celodnevno odugovlačenje. Ako ste rešili da pogledate jednu epizodu, zaista ostanite pri tome – jednu epizodu.

Toliko za danas, čeka vas još jedna lekcija o kreiranju rutine a zatim prelazimo na neke druge teme!

Kreativno pisanje, Rutina, Spisateljski saveti

One comment to Kako sprečiti odvlačenje pažnje

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*