Šta da radite kada imate blokadu?

U poslednjem postu pominjala sam odugovlačenje – svakodnevno iskustvo koje se svakom desi ponekad – i dala sam vam nekoliko saveta kako da ga preovladate. Ali ponekad su razlozi zašto ne pišete dublji od toga što gledate poslednju epizodu serije koju inače i ne gledate.

Blokada nije prosto odlaganje onog što vam je teško ili odugovlačenje. Ona je kad se pisac ’zaglavi’ i stane sa pisanjem. To se dešava nekad i usred nekog projekta. Možda onda kad pisac shvati da će to što piše ’otići u svet’. Kad pisac pomisli da će biti objavljen i podložan kritici javnosti, to može da ga parališe i izazove nesigurnost.

Ukratko – pisca zadržava najgori mogući partner kog ima – njegov unutrašnji kritičar.

Ne očajavajte! Postoji dokazan metod koji autori koriste da odobrovolje unutrašnjeg kritičara i da se reše blokade, a to je slobodno pisanje. (ovo sam prevela sa eng. freewritting).

Rano jutro je obično dobro vreme da uradite ovo jer je tiše, osećate se kao da još uvek spavate i manje ste skloni kritici sopstvenih reči. Ali ne mora da bude, izaberite doba dana koje vama najviše odgovara. Sam proces pisanja je dokazan način da prevaziđete blokadu na putu i da pustite ideje da teku.

Nema pravila o čemu da pišete – sedite 15 minuta i samo pišite. Ključno je:

–     Nemojte da razmatrate šta pišete – samo izbacite reči iz glave

–     Nemojte da čekate neku lepu prvu rečenicu da se pojavi – zapišite bilo što što vam je tog trenutka u glavi

–     Nemojte da editujete – slobodno pisanje je baš to, tok reči koji izlazi iz vas, ne gledajte unazad

–     Ne sudite sebi – slobodno pisanje nema cilj da dobijete neku lepu prozu nego da vežbate svoju kreativnost

Zato, nemojte dopustiti svom unutrašnjem kritičaru – najgorem mogućem drugaru u pisanju – da bude bolji od vas. Pišite bilo šta sve dok vaša kreativnost ne počne ponovo da teče.

Kreativno pisanje, Rutina, Spisateljski saveti

One comment to Šta da radite kada imate blokadu?

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*