Raspored i rutina su način za uspeh

Zaista ste željni da pišete, ali vaš život je pun stvari koje želite da radite, a tu su i one koje baš ne želite, ali morate. Kako da pronađete vreme kad se toliko toga dešava? Odgovor na to je da napravite sebi raspored i da ga se držite.

Jedan od najtežih procesa u kreativnosti predstavlja pronalazak vremena za pisanje. Rutine i raspored su zato veoma važni u kreativnom procesu jer vam oni pomažu da radite na autopilotu. Ne morate da se trudite. Iako, priznaću, raspored nije najoriginalnija ideja koju sam mogla smisliti, istraživanja nam govore da su najproduktivniji oni koji se najviše drže rigoroznog ponašanja.

Probajte tehniku semafor

Semafor:

Kada budete pravili raspored najvažnije je da odredite u kom dobu dana možete, a u kom apsolutno ne možete da pišete. Tako da sam istražujući po internetu pronašla tehniku koja se zove ’semafor’ i koja vam pomaže da pronađete odgovarajuće vreme.

Pogledajte u svoj dnevni planer i odredite u koje vreme tokom dana (ili nedelje) sigurno uopšte ne možete da pišete. Obeležite ovo vreme crvenom bojom. To je, recimo, vreme kada ste na poslu ili fakultetu. I sada zaboravite da ovo vreme postoji. Nemojte da pokušavate da ubacite još i pisanje u pretrpan raspored.

Sledeće – pogledajte kad je moguće da pišete. To ćete obeležiti žutom bojom. Možda će vas tada neko slučajno ometati, ali tad možete recimo da uređujete već napisano, istražujete, pravite zaplet ili izgrađujete lik.

I poslednje – pronađite vreme kad je zeleno. To je ono vreme u kom ste sigurni da ga možete posvetiti isključivo pisanju. Tada kad znate da neće biti nikakvih spoljašnjih ometanja. Ključno je da kažete svojim prijateljima i članovima porodice da je to vaše vreme za pisanje. Recite im da je to vaše vreme za pisanje i tražite da to poštuju i da vas ne prekidaju.

Ako imate (malu) decu, živite sa svekrvom ili vaš muž/žena ima nestandardno radno vreme pa je stalno kod kuće, možete semafor da zalepite na vrata svoje radne sobe. Kažite im – dok je crveno, ne ulazi. Možda i to pomogne.

Dakle, planiranje je zabavno. Samo treba da nađete pravo vreme i da obezbedite da i drugi ljudi to znaju i da shvate da vam je ovo vreme dragoceno.

Nadam se da vam je ovaj savet bio koristan.

Sledeće nedelje – o postavljanju ciljeva.

Kreativno pisanje, Rutina, Spisateljski saveti

One comment to Raspored i rutina su način za uspeh

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*