Kako da se rešite prokrastinacije

Pisci su majstori odugovlačenja – jednostavnije je i lakše da ’samo pogledam’ šta su objavili moji prijatelji na fejsbuku i/ili tviteru nego da pišem drugo poglavlje knjige. Bilo da ste pisac sa punim radnim vremenom ili samo sanjar sa ambicijom da piše, lako je upasti u zamku odugovlačenja. Meni se često dešava.

Zašto je pisce toliko lako omesti? Zato što zadaju sebi prevelike ciljeve. Ljudi koji odugovlače to rade zato što im je bitnije trenutno zadovoljstvo nego da se posvete ostvarenju svog sna.

Probajte sledeće:

– Jedan od načina da preovladate odugovlačenje je da da u svoje svakodnevne aktivnosti uključite zabavu. Mnogi pisci koriste paradajz tehniku – pišu dvadeset minuta pa pauziraju pet. Idealno vreme da pojedete, recimo, čokoladu. Ovo za mene ne važi, jer sam na dijeti. Tužni smajli.

– Zadajte sebi kratkoročne zadatke. Recimo u broju reči koje ćete napisati. Kažite sebi – kad napišem 500 reči popiću kafu. Ili, kad stignem do 16,000 reči otići ću u šetnju parkom. Ako mislite o tome kako treba napisati celu knjigu može da bude nerazumljivo strašno, ali napisati jednu reč, jedan pasus ili jednu stranu je mnogo manje zastrašujuće. Tako da, rešavanje  prokrastinacije treba da bude polako, korak po korak. Meni pomaže i to što nekom unapred obećam određeni broj reči, recimo do vikenda. I pošto ne želim da prekršim obećanje, jednostavno ga ispunim.

– Čak i promena okoline može da od zadatka napravi uživanje – otiđite na neko ekskluzivno mesto koje priželjkujete ili napravite sebi omiljeno piće kad sednete da pišete. Ostavite telefon na spratu, isključite internet i pobrinite se da vam je sto uredan. Još bolje, pozajmite nečiji tuđi sto, najbolje u kafiću dole niz ulicu. Lično, volim da izađem na terasu kada je lepo vreme. Napravila sam sebi lep ambijent sa suncobranom i kariranim stolnjakom, tako da se sa uživanju posvetim pisanju.

– Ako znate da se lako prepustite odugovlačenju i budete ometeni, način da ostanete fokusirani jeste da pripremite svoj prostor. Kada organizujete prostor u kom radite, namerno ga aranžirajte tako da vas spoljašnja okolina što manje ometa. Na primer, kad pišemo lako će nas omesti potreba da sređujemo ormarić ili poslažemo spajalice. Jedan od načina da ostanemo fokusirani je da se pobrinemo da nema ometajućih stvari nigde u blizini. Meni je ovo velik problem, uvek ugledam nešto što je neodložno za uraditi, baš tad kad sednem da pišem. Zato – terasa, kao u prethodnom pasusu, opet uskače u pomoć.

Sledećeg ponedeljka – spisateljska blokada.

Kreativno pisanje, Rutina, Spisateljski saveti

One comment to Kako da se rešite prokrastinacije

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*