Postavljanje ciljeva kao jedan od prioriteta

Kada postavite cilj, dajete sebi nešto čemu stremite. Ako nemate cilj, kako ćete znati da ste ga postigli? I kako ćete znati da li to što radite vodi ka njemu? Naravno, ako je vaš cilj da dobijete na lotou, lako je. Uplatite listić, čekajte i nadajte se. Ali ako imate drugačije želje, morate imati i drugačije načine da ih ispunite. Ne možete samo da sedite i čekate da se roman napiše sam. Morate da radite na tome.

A šta ako u glavi nemate jasan projekat? I to je u redu. Ne treba da imate sjajan projekat da biste postavili cilj, nego da lagano stižete do njega. Naprimer da pišete određeno vreme u danu (jedan sat) ili da postignete broj reči koje ste napisali (2,000). To će vas fokusirati.

Svi ti ciljevi treba da budu personalizovani, vaši lični. Ono što im je zajedničko jeste da će vas držati u pravcu pisanja. Postavite sebi sledeća pitanja:

 Radujem li se zbog ovoga?

Cilj bez uzbuđenja je samo dosadan. Postavite sebi cilj koji vam daje energiju i koji će vas obradovati kad ga postignete

Da li previše tražim od sebe?

Cilj treba da vam da energiju, ali treba i da bude dostižan. Inače ćete izgubiti motivaciju. Nemojte da se zanosite, budite realni

Da li premalo tražim od sebe?

Svaki cilj treba da je dostižan, ali ne tako malo da je lagan, dosadiće vam. Ako vam se čini da je prelak, otežajte sebi

Da li je dovoljno širok?

Napravite cilj tako da tačno možete da izmerite svoj napredak i da znate kad ste ga dostigli

Da li se poredim sa drugima?

Postavite cilj koji odgovara vama, ne nekom drugom. Postavite neki koji će vam pomoći da dosegnete svoju granicu

Šta mogu da uradim bolje sledećeg puta?

Ako niste postigli prethodnje ciljeve koje ste sebi zadali, ne odustajte. Šta nije bilo kako treba poslednji put? Cilj je bio prevelik ili premali? Učite iz sopstvenog iskustva.

Ili probajte ovako:

Dakle, postavljanje ciljeva je snažna i dokazana tehnika koja može da vam pomogne da postignete svoju spisateljsku ambiciju i da vaši projekti napreduju. Počnite odmah!

Hvala što me čitate, srećno pisanje!

Kreativno pisanje, Rutina, Spisateljski saveti

One comment to Postavljanje ciljeva kao jedan od prioriteta

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*