Pišite svakog dana

Sigurna sam da se svi svakodnevno borimo sa lenjošću, nedisciplinom i nedostatkom vremena. Imamo navike koje želimo da odbacimo (pušenje, brza hrana, gledanje u telefon kad legnemo da spavamo), a imamo i one koje želimo da prihvatimo, ali nam ne ide.

Isto je i sa pisanjem. Želite da pišete (da ne želite ne biste ni čitali ovo) 🙂  Kako da to postignete? Probaću da odgovorim na to pitanje u sledećih osam postova. Ovaj projekat sam osmislila da pomognem i sebi i vama da postanemo bolji i produktivniji pisci.

Postoji mnogo tipova pisaca – objavljeni i neobjavljeni, amateri i profesionalci, mladi i stari, tužni i srećni… Ono što im je zajedničko jeste da pišu svakog dana. Svakog dana! I ponoviću – svakog dana!

Ovo sam naučila od svih predavača kreativnog pisanja, pročitala u svakom blogu i svaki uspešan pisac to kaže. I zaista je ključno.

Pisac mora da piše, stalno i mnogo. Možda mislite da treba da pišete manje, ali kvalitetnije. Nije tako. Treba treba da pišete mnogo, samim tim ćete steći iskustvo, pa će i vaše pisanje postati kvalitetnije.

Napredovaćete jedino kroz vežbu. Kako se ono kaže? Repetitio est mater studiorum – ponavljanje je majka znanja. A u psihologiji ova izreka se koristi u značenju ’ponavljanje je majka navike’. U svakom slučaju, tako je. Vežbanjem i ponavljanjem steći ćete naviku i bolje ćete pisati.

Pisci ponekad imaju manjak samopouzdanja, sumanjaju u svoj rad i zato odugovlače, a to ih usporava. Ponekad imaju blokadu. Ali, ne treba vam više inspiracije. Treba vam bolji sistem. Treba vam raspored. Treba da izgradite naviku da ispoljavate svoju kreativnost. Morate da radite na tome.  Morate da postavite sebi cilj i onda da odredite korake koji će vas ka tom cilju odvesti.

Vaša misija je, za sad, da naučite gomilu metoda koje će vas održati na putu da postanete produktivniji pisac.

Sledeće nedelje – prokrastinacija ili odugovlačenje!

Kreativno pisanje, Rutina, Spisateljski saveti

One comment to Pišite svakog dana

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*