Kako napisati knjigu, deo peti: A ŠTA SAD?

Konačno se desilo – napisali ste reč KRAJ. Završili ste knjigu! Gotovo je! Bravo!!!

Osećate olakšanje, ali ste istovremeno i tužni. Radili ste na ovome mesecima, možda čak i godinama, a sada je gotovo. To je tužno-srećni trenutak.

I sad shvatate da ne znate šta ćete od sebe. Srećom, niste jedini. Mnogo pisaca se posle završene prve knjige pita šta će dalje. Kuda da idu? Šta da rade?

Daću vam nekoliko opcija:

1. Pauzirajte: ovo veoma preporučujem. Posle toliko vremena i energije koje ste posvetili pišući vašu knjigu, zaslužujete pauzu. Osim toga, ona vam je i veoma korisna. Ostavite svoj rukopis negde sa strane, na nekoliko nedelja. Pustite svoj um da odmori. Takođe, pauza će vam pomoći da bolje primetite eventualne greške u svom rukopisu kada kasnije započnete proces uređivanja napisanog

2. Pređite na sledeću knjigu: ovo sam ja uradila kada sam završila prvu zbirku. Dobro, meni je bilo lako, jer je u pitanju zbirka tekstova, ali bila sam nestrpljiva da počnem drugu. Tako da sam to i uradila. Ali upozoravam vas – tako je vrlo lako ’izgoreti’. Završila sam tako što sam iskuckala svoju sledeću knjigu za samo par meseci i kada sam to uradila bila sam mentalno iscrpljena. Kada sam završila tekstove za drugu knjigu, probala sam da počnem i treću, ali nisam mogla da se nateram da pišem. Moj mozak je stao na dve knjige i trebala mi je pauza. Pauza se odužila na više od dve godine. Tako da ako želite da pišete odmah sledeću, pripazite se ovoga

3. Počnite uređivanje: Lično, mislim da je dobra ideja da uređujete knjigu tek kad prođe izvesno vreme. Ako pogledate svoju priču nakon nekoliko meseci, imaćete bolji uvid u nju, kao da je gledate tuđim očima, iz perspektive čitaoca. Zaboravili ste neke delove, i sad vam se ne čini da su baš dobro napisani. Ili ste iznenađeni svojom genijalnošću. Dešavaće se i jedno i drugo. Ipak, ako želite odmah da uređujete, na vama je. Svako ima drugačiju tehniku pisanja, tako da se ne plašite da eksperimentišete tražeći svoju.

4. Uradite nešto drugo: ŠTAAAAA? – pitate se vi. Da radim nešto drugo? Da ne pišem? Šta to uopšte znači? Ok, zastanite na trenutak. Upravo ste završili celu knjigu. Radite nešto. Družite se sa prijateljima, pogledajte film, izbindžujte seriju, počastite se bilo čim što volite. Zaslužili ste.

I time ćemo, dragi moji čitaoci, zaokružiti serijal tekstova „Kako napisati knjigu“. Nadam se da imate ideju, da ste zamislili početak, sredinu i kraj svoje priče, a sad znate i šta da radite kad završite.

A sad – idite da pišete!

Kako napisati knjigu, Kreativno pisanje, Spisateljski saveti

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*