Kako napisati knjigu, deo četvrti: STIGLI SMO DO KRAJA

Skoro ste završili. Napisali ste početak i sredinu i neizbežno došli do poslednjeg koraka, a to je završetak iliti kraj romana. Juuhuuu!

Kraj priče je veoma veoma važan. Ako niste primetili, napisala sam reč veoma dva puta. To je zato što je kraj zaista veoma važan! Nebrojeno puta mi se desilo da čitam dobru i zanimljivu knjigu, punu obrta, konflikta, sjanog zapleta i onda na kraju bude kao – šta, to je kraj, tako se završava? Bezveze!

Dakle, pazite, kraj je deo kad sve konačno dolazi na svoje mesto. Objašnjava se sve ono što je bilo sakriveno ili ostavljeno čitaocu na nagađanje. Na kraju se događaju sve bitne stvari. Ukoliko planirate nastavak, onda ste tek u problemu, jer kraj mora da objasni mnogo toga, a istovremeno i da otvori neka nova pitanja koja će vaše čitaoce intrigirati da nastave da vas čitaju i dalje. Elementi završetka su sledeći:

  • –     PREOKRET – nešto što šokira. Neko umre; neko za koga se mislilo da je umro, ustvari je živ; ispostavi se da je saradnik glavnog junaka sve vreme bio negativac; pravi negativac je imao plemenite namere koje nisu bile vidljive na početku… i tako dalje i tako dalje, mogućnosti su bezbrojne. Poenta je da dobra priča treba da ima preokret na kraju, možda i nekoliko. Dodajte nešto neočekivano što će iznenaditi i vašeg junaka i vaše čitaoce. Dodajte neku čar svojoj priči. Verovatno ste vi sve vreme dok ste pisali imali u glavi kako ćete završiti. Pripazite da to postepeno otkrivate i čitaocima. Naravno, kao i uvek, kroz postupke i razgovore likova, pokažite radije nego da kažete.

 

  • –     VRHUNAC – da li je vaš glavni junak pobedio svog neprijatelja? Ili shvatio da je njegova najbolja prijateljica ustvari njegova prava ljubav? Da li je postao čarobnjak, spasao svet od apokalipse, rešio zločin i uhapsio krivce? Šta god da je uradio, to mora da bude nešto spektakularno, nešto što će iznenaditi vaše čitaoce, nešto zbog čega će „pasti sa stolice“. Nemojte prebrzo završiti. Ukoliko se vaš junak bori sa sobom ili neprijateljima kroz ceo roman, neprirodno je da pobedu na kraju izvojuje na pola strane. Nemojte razočarati svoje čitaoce prebrzim i prejednostavnim krajem.

 

  • –     KRAJ – ono što mora da bude na samom kraju vašeg romana jeste kraj, ma koliko to čudno zvučalo. Nemojte ostaviti ništa nedorečeno (osim, kao što rekoh, ukoliko planirate nastavak). Objasnite sve čemu je objašnjenje potrebno. I ostavite čitaocima nešto o čemu će da porazmisle. Poslednja rečenica je jednako važna kao i prva, možda čak i važnija.

A onda, kada ste potpuno i sasvim sigurni da ste završili, ukucajte četiri slova koja će svima, pa i vama dati do znanja da je gotovo. To su slova K, R, A i J!

Sedite, pročitajte sve ponovo i uživajte u svom delu! Kako ćete postići da i drugi uživaju, o tome ćemo neki drugi put.

Kako napisati knjigu, Kreativno pisanje, Spisateljski saveti

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*