Fizički izgled

U prošlom postu sam vam rekla da opis lika nije samo fizički izgled. Ali to ne znači da je nebitan; on jeste nešto na šta svakako morate obratiti pažnju.

Ako pišete istorijski roman, biografiju ili bilo kakav tekst u kom se radi o događaju koji se zaista desio, nemate prevelik posao. Pronađite slike i fotografije vaših junaka i eto – imate opis fizičkog izgleda.

Malo je teže kada su vaši likovi izmišljeni. Prvo vi treba da zamislite kako određena osoba izgleda da biste to mogli da opišete i vašim čitaocima. Neki pisci koriste internet pretraživače i biraju slike postojećih osoba koje uklope u svoje delo, lakše im je da opišu nekog u kog zaista gledaju. Drugima takva pomoć nije potrebna, jednostavno zamisle lik kakav im treba za priču i to je to.

U oba slučaja, ako ste taj tip pisca, možete da napravite tabelu u koju ćete da unesete osobine svakog lika: boja kose, boja očiju, visina, težina, osobenost, miris… itd. Tako da ćete u svako doba, dok pišete, moći da proverite šta od navedenog je bitno u kojoj sceni i treba li biti pomenuto.

Dakle, da sumiramo, fizički izgled jeste važan, ali se trudite da to ne bude puko opisivanje. Kao što sam i do sad nekoliko puta naglasila – akcija je bolja. Nemojte, ali molim vas nemojte, da pišete kako se vaš junak u ogleda u ogledalu i vidi svoju plavu kosu, plave oči, bubuljicu na nosu… to je dosadno 🙂 Pronađite kreativan, jedinstven i zanimljiv način da uklopite fizički opis lika u priču koju pričate čitaocima.

Kreativno pisanje, Likovi, Spisateljski saveti

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*