Pratite svoj uspeh

Ako želite da pisanje bude vaša redovna navika, moraćete da odbacite neke stare. Praćenje svog ponašanja i beleženje napretka na dnevnoj osnovi je odličan način da ostanete na pravom putu. Ovo uspeva zato što možete da pregledate svoj uspeh i da uočite obrasce. Pomaže vam kad imate ’loš dan’, da možete bolje da se organizujete, da budete efikasniji i da vas motiviše da dostignete  ‘niz‘.

Kako da pratite svoje pisanje? Probajte sledeće:

Možete da koristite stari dobri zidni kalendar, dnevnik, rokovnik, mobilnu aplikaciju ili onlajn kalendar. Izbor je velik i samo vaš. Uzmite ono što vam odgovara, i držite se toga.

– ako niste navikli da pratite svoje navike, možda će vam ovo biti čudno, ali probajte da  prihvatite to kao još jednu promenu sopstvene svakodnevice

– postavite cilj (o ovome sam već pisala) koji vam neće biti ni previše težak, ali ni previše lak za postizanje

– i pratite svoje korake ka njegovom ostvarenju

Zapišite koliko često ste pisali i koliko dugo (ili koliko reči, koja metoda vam više odgovara). Povremeno bacite pogled na svoj progres. Možda ćete se iznenaditi.

Možete povremeno i da menjate cilj ili korake, ništa nije uklesano u kamen. Ako ste zadali sebi previše, smanjite očekivanja. Ali nemojte da se ulenjite. Morate da eksperimentišete sve dok ne nađete zlatnu sredinu, cilj koji vama lično odgovara.

Moje mišljenje je da ovo praćenje može da bude super korisno kao motivacija za pisanje. Meni stvara odličan osećaj kad vidim kalendar sa precrtanim danima u kojima sam pisala. To me ’tera’ da pišem još više, ne volim prazne, neprecrtane dane. Stvaraju mi nelagodu.

Do sledećeg ponedeljka – pišite i pratite 🙂

Kreativno pisanje, Rutina, Spisateljski saveti

One comment to Pratite svoj uspeh

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*