Kako napisati knjigu, deo treći: SREDINA

Hajde da krenemo na središnji deo procesa pisanje jednog romana. To je glavni deo priče. Vaši junaci prolaze kroz razne avanture, u cilju rešavanja svojih problema. Usput upoznaju druge aktere priče, stiču prijatelje i neprijatelje, padaju i dižu se, uspevaju da reše neke problematične situacije, bore se sa drugima. Sve to vodi ka vrhuncu i završetku priče. Hajde da se za sad pozabavimo sredinom.

Kroz roman vaši likovi moraju da „rastu“, sazrevaju, menjaju se. Vi te promene morate da dočarate čitaocima. Oni kreću u svoju pustolovinu sa određenim stavovima koje imaju. Treba da pokažete kako se oni vremenom menjaju. Kroz razgovor sa drugim likovima, kroz dešavanja u romanu, likovi prolaze kroz promenu i ona na njih deluje. Oni iz priče moraju izaći drugačiji nego što su bili na početku. Njihov napredak je ono ključno što čini vašu priču realnom. Svi ti događaji veoma utiču na kasnije ponašanje i shvatanje glavnog junaka. Vode likove kroz priču ka vrhuncu u kom će se otkriti zašto je bilo koji od njih bio važan, kako junacima knjige, tako i čitaocima.

Središte vaše priče je takođe i odličan prostor za raznovrsne scene i dijaloge. Možda planirate neku epsku bitku, ili neki od sporednih likova doživi saobraćajku, možda se neko zaljubi, posvađa, potuče ili vodi ljubav. Što da ne? Ono što je važno jeste činjenica da sva ta dešavanja moraju da budu bitna za glavnu radnju. Nemojte samo opisivati beznačajne događaje da biste popunili prazninu između intrigantnog početka i neočekivanog kraja. Možda ste smislili sjajan zaplet, nemojte ga kvariti dosadnim i nebitnim dešavanjima. Sve što se odigrava u romanu, mora da ima smisao. Zamislite da je vaš roman rolikoster, zanimljiv i pun uspona i padova, neočekivanih obrta i konflikta. Sredina vaše knjige treba da bude zanimljiva i njome treba da objasnite obrt koji će se desiti na kraju. Sve što napišete mora da bude važno.

Toliko o sredini knjige. Ovo su elementi o kojima morate voditi računa dok osmišljavate avanture svojih junaka. Sledeća tema je, pogodićete, kraj i kako efektno završiti priču.

Kako napisati knjigu, Kreativno pisanje, Spisateljski saveti

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*