Kako napisati knjigu, deo prvi: WOW, IMAM IDEJU

Prvi post koji ću napisati na temu „Kako napisati knjigu“ biće posvećen ideji. Sve je jasno, da biste uopšte razmatrali pisanje knjige morate da imate početnu ideju. Morate da znate O ČEMU ćete pisati.

Nije bitno kako ste do nje došli.

Možda vam je samo pala na pamet dok ste gledali tv ili prali sudove. Možda vam je bilo dosadno, pa ste sanjarili u dokolici. Možda ste videli nekog ili nešto što vas je inspirisalo. Nebitno. Bitno je da imate ideju.

Ona je tu. Velika je. Neizbežna. Nezaobilazna. Kucka vam u mozgu i silno želi da izađe, želi da je podelite sa svetom. To je sjajna ideja. Ideja za najbolju knjigu svih vremena i prostora. Ideja vredna Nobelove nagrade.

Sve što treba da uradite je da je zapišete.

0. PRIPREMA: Prvo morate dobro da se pripremite. Uzmite sebi malo slobodnog vremena. Ugasite televizor, telefon, wifi-ruter. Tako ćete smanjiti svo moguće spoljašnje ometanje. Skuvajte sebi kafu ili čaj, šta ko voli. Pripremite grickalice ukoliko ste u tom fazonu. Smestite se udobno u svoju fotelju sa laptopom u krilu, ili za radni sto ako vam to više prija. Uzmite u ruke beležnicu i olovku ukoliko ste retro tip. Dakle, uklonite sve smetnje, pripremite unapred sve za šta mislite da će vam trebati, da kasnije nemate izgovor da prekidate pisanje i – PIŠITE.

Pripremu sam namerno nazvala nultom tačkom. Ona je samo uvod za prvi korak. To nikako ne znači da je nevažna. Ali ipak, prvi korak ukoliko želite da napišete knjigu jeste, svakako, pisanje.

  1. PISANjE: Zapišite sve što vam padne na pamet. Ako je vaša ideja zaista vredna da postane knjiga, pišite. Zapišite sve što je bitno. Sve što znate o toj temi. Pišite imena likova za svoju priču, pišite fraze koje će vam biti potrebne, pišite dijaloge, opisujte prostore… Jednostavno zapišite sve što vam padne na pamet, jer će vam itekako biti potrebno kasnije. To je početak. Razmatrajte svoju ideju, pišite, razrađujte je, igrajte se, vidite kuda će vas sve vaša mašta odvesti. Pišite scene, dijaloge, monologe i opise. Kasnije ćete ih menjati, možda i brisati, ali neka ih imate. Što više, to bolje. Dakle, pravac u akciju, nemojte da zabušavate, sedite i pišite. Sve što treba da znate je azbuka, zatim slažite slova tako da oblikuju reči, a reči će činiti rečenice. To je lako. I teško je. Zavisi od vas.
  1. POSTAVLjAJTE SEBI PITANjA: Ako imate u planu da pišete knjigu i posle početne ideje krenete sa onim klasičnim „Prvo poglavlje“… najverovatnije ćete završiti i pre nego što ste zaista počeli. Možda i nećete. Ima pisaca koji tako rade. Ali ako ste početnik ipak pocepajte taj scenario u svojoj glavi i pređite na sledeći korak. Ako zaista želite da knjigu i završite, morate prvo u svojoj glavi, a zatim i pisano, da razradite početnu ideju. Postavljajte pitanja sami sebi. I pri tom ne mislim samo na ona tehnička pitanja, o tome kako će se zvati glavni junak i gde će se radnja dešavati (iako su i ona jako važna), nego mislim i na pitanja koja teraju na razmišljanje. Zapišite sebi ta pitanja i kako budete odgovarali na njih, tako će i vaša priča rasti i postajati bogatija.
  1. ORGANIZACIJA NAPISANOG: Dakle, imate sjajnu ideju, imate i gomilu pitanja na koje treba da odgovorite svojom pričom. Odlično. To je dobar početak. Ali sada sve te misli treba uobličiti i organizovati. Neki pisci zaista sednu i napišu roman od početka do kraja, kako se radnja dešava. Dok drugi prave liste mogućih scena, obrte u zapletu, opisuju moguća dešavanja, pa ih na kraju „poslažu“ onako kako treba da izgledaju. Ili možete da počnete od sredine i razvijate svoju ideju u svim pravcima. Vaš stil je samo vaš stil, i kako ćete se organizovati zavisi samo od vas.

Sledeći tekst na temu kako napisati knjgu će biti posvećen sledećem koraku, a to je početak!

Kako napisati knjigu, Kreativno pisanje, Spisateljski saveti

Leave a Reply

Comment
Name*
Mail*
Website*